17.12.2012

Ruokahyllyllä: Kaura

Olen itse painiskellut vuosia ruokinta-ongelmien kanssa: mikä on se paras ruoka millekin kanille, entä paras hinta-laatusuhde kun kaneja on monta? Pätevätkö tavalliset ruoka-annossuositukset ulkokaneihin ja mikä sitten onkaan se optimaalinen määrä joka päivä? Ruoilla on kaikilla omat kannattajansa, toiset kanit eivät edes suostu syömään kuin tiettyjä valmisteita, mutta faktaa ovat silti ruokien ravintosisällöt oli tottumus tai rahapussi mikä tahansa.

Kanin rehuna Kaura?

Kauran käyttäminen kanin rehuna jakaa mielipiteitä yleensä todella rankasti, sillä kaura on halpaa, sien kuitupitoisuus on korkea, mutta toisaalta myös rasvapitoisuus on todella korkea ja kaloreita siinä on enemmän kuin tarpeeksi. Kuorittu kaura kannattaa unohtaa, sillä kuoritussa kaurassa kuitupitoisuus putoaa rankasti, mutta rasvaprosentti säilyy entisellän. En kuitenkaan sano täysin ei kauralle, osittain siksi, että omilla ulkokaneillani kaura on toiminut lisäravintona noin vuosikymmenen ilman haittavaikutuksia. Salaisuus piilee kuitenkin nimeen omaan sanoissa lisäravinto ja ulkokani.
Ulkona asuva kani tarvitsee erityisesti talvella raskaampaa ruokaa, jossa on paljon energiaa, eikä hieman kohotetusta rasvaprosentista ole haittaa. Kaura ei kuitenkaan yksinään riitä ravinnoksi, sillä siitä puuttuu monia kanin kahitykselle ja erityisesti turkin ja kehon hyvinvoinnille tärkeitä vitamiineja. Siksi mikäli kauraa haluaa syöttää kanille, se tulisi antaa ns. lisäravintona tai osana tavallista ruokavaliota. Meillä ulkokanit söivät talvisin 1/2 kauraa ja 1/2 genesis alfa alfaa, tulokset olivat hyviä, mutta kyseessä oli ulkona asuvia kaneja.
Sisäkaneilla kauran haittavaikutukset tulevat esiin helpommin. Liika energia saattaa purkaantua aggressiivisuutena, huonekalujen tuhoamisena tai muuna ongelmakäyttäytymisenä. Lisäksi kauran rasvaprosentti kasvattaa herkästi pienille kaneille leukapussin ja nostaa painoa täysin turhaan. Hyvänä (huonona) esimerkkinä kauran kalorimäärästä on muiden eläimien kohdalla sikatalous, jossa kauraa käytetään nimeen omaan nk. "energiarehuna" myös nostamaan painoa.
Kauran puolesta lisäravintona täytyy kuitenkin mainita, että kauran valkuaispitoisuus on hyvä ja kanille valkuisen saanti on tärkeää aineenvaihdunnassa, sekä lihasten ja luuston kehittämisessä. Aktiiviselle ja paljon energiaa kuluttavalle nuorelle kanille ja erityisesti ulkokaneille kaura voi olla ihan hyvä vaihtoehto hyvälaatuisen pelletin kanssa tarjottuna, mutta on kuitenkin hyvämuistaa, että pelletit sisältävät kaiken kanin tarvetseman ja näin ollen, mikäli ei tähtää edullisuuteen on mielestäni parempi pysytellä pelkässä pelletissä. :)

Kaura (100 grammassa)
533 kal
10 g kuitu
14,5 g proteiini
7,3 g rasva
6,3 mg rauta
43 mg Kalsium
1,5 mg E-vitamiini
0,33 mg B1-vitamiini

kuvan alkuperäinen osoite


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti