11.12.2012

Ruokahyllyllä: E-vitamiini & hevosrehut

Olen itse painiskellut vuosia ruokinta-ongelmien kanssa: mikä on se paras ruoka millekin kanille, entä paras hinta-laatusuhde kun kaneja on monta? Pätevätkö tavalliset ruoka-annossuositukset ulkokaneihin ja mikä sitten onkaan se optimaalinen määrä joka päivä? Ruoilla on kaikilla omat kannattajansa, toiset kanit eivät edes suostu syömään kuin tiettyjä valmisteita, mutta faktaa ovat silti ruokien ravintosisällöt oli tottumus tai rahapussi mikä tahansa.

Hevospelletit

Ensin haluaisin nostaa esille ne yleisimmät edulliset vaihtoehdot, mitä ei kanille tulisi antaa, eli hevospelletit kuten esimerkiksi Racing Prix tai Topline. Monet etsivät tuoteselosteesta pääasiassa mainintoja rasvanmäärästä, sekä kuiduista, mutta todellinen syy miksi hevosten rehut ovat kaneille vaaraksi on niinkin viaton tekijä kuin E-vitamiini.
E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja kehon vastine liialle E-vitamiinin saannille on rasvan lisääminen kehossa. Pitkäkestoinen ylialtistuminen johtaa erityisesti sisäelimien liialliseen rasvoittumiseen, lihaskatoon, sekä lopulta kuolemaan. Näkyviä oireita kanissa ovat (erityisesti pienillä kaneilla helposti havaittavissa) leukapussin muodostuminen, sekä lihaskato.
Kanin rehussa optimaalinen määrä E-vitamiinia on noin 30-70 mg / kg, mutta käytännössä kaikki pelletit, joiden ravintosisällössä E-vitamiinin määrä jää alle 100 milligramman, on kanin terveydelle vielä hyväksi.
Alla on esimerkkinä muutamien eri pellettien E-vitamiinimääriä, sekä vertailun vuoksi Racing Prix.

Genesis Timotei 55mg/kg
Rabbit Royale 50 mg/kg
Genesis Alfa Alfa 55 mg/kg
Hobby Plus 150 mg/kg
Versele-Laga Cuni Complete 30 mg/kg

Racing Prix 400 mg/kg



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti