15.11.2012

Ranskanluppa: lemmikkinä

// Huomioitavaa: tämä rotuesittely on kirjoitettu täysin kirjoittajan kokemuksien perusteella, ainoastaan rotumääritelmä on kirjattu Pohjoismaiseen kanistandardin mukaan.  //


Ranskanluppa on yksi kolmesta tunnetusta jättikokoiseksi määritellystä kanirodusta. Ihanne paino tällaisella kanilla on 5,5kg, eikä yläpainorajaa ole. Rotua esiintyy laajasti erilaisissa väreissä ja uusia värejä hyväksytään tasaisin väliajoin. Toistaiseksi yleisimpiä värejä Ranskanlupalla ovat erilaiset luonnonvärit (erityisesti luonnonharmaa, -keltainen, sekä -sininen), sekä yksiväriset värit (kuten musta ja valkoinen ps.). Myös viittakuvio on yleinen Ranskanlupalla. Lupan rakenne on massiivinen ja pyöreyttä arvostetaan. Erityisesti suuret, syvät silmät, sekä pyöreä pää saavat arvostusta Ranskanluppajalostuksessa. Korvien tulee olla pitkät ja lupat, sekä korvakyhmyjen hyvin tunnettavissa. Ranskanlupan karva on lyhyt, mutta pienempiin rotuihin verrattuna sen verran pidempää, ettei se palaudu yhtä hyvin. Luonteeltaan Ranskanlupat ovat yleensä leppoisia ja ihmisystävällisiä ja muistuttavat usein hyvinkin paljon suuria pehmolelupupuja.

Rauhallisesta luonteestaan huolimatta Ranskanluppaa ei kuitenkaan kannata aliarvioida. Yleisin harhapäätelmä, mitä ihmisten huomaa tekevän on, että näyttelyssä leppoisasti omistajansa sylissä istuva ja kaiken räpläämisen kiltisti jaksava Ranskanluppa on oiva lapsiperheisiin, sillä se ei näyttäisi vaativan sen suurempaa kanitaituruutta. Siinä voin olla samaa mieltä, että jättiroduista Ranskanluppa on paras rotu aloittaa, mutta Ranskanlupan hankkimisessa tulee tiedostaa myös kanin koko, sekä sen koon tuoma lihasvoima. Mikäli lupasta kasvaa yksilö, joka saa tehdä mitä haluaa, on todennäköistä, että pupuvauvasta ei kasvakaan niin rauhallista ja kilttiä yksilöä. Tämä on toki pienesti liioittelua, mutta haluan jättikanin ottajan ymmärtävän, että viidestä kilosta lähtee paljon potkuvoimaa, parhaimmillaan niin paljon, että aikuiselta suora potku vatsaan saa ilmat pakenemaan keuhkoista. Tietty varmuus, mitä usein saa vain käsittelemällä erilaisia kaneja on syytä olla Ranskanluppaa ottaessa. Vaikka kyseessä olisi täysin kiltti luppa, se saattaa silti rimpuilla sylissä voimakkaasti, mikäli tuntee olonsa epävarmaksi. Rimpuiluun kannattaa usein etsiä syytä myös itsestään, eikä suoraan syyttä kania.

Edellisen pelottelukappaleen jälkeen voin siirtyä sitten suositteluihin. Minulla on ollut Ranskanluppia itselläni vuodesta 2005 saakka ja suosittelen sitä lämpimästi niin sisälle kuin ulos. Itselläni lupat ovat olleet pääasiassa ulkona, mutta usein kuulee myös todella ihania tarinoita kerrostalo-oloissa elävistä luppakorvista. Ranskanluppa on mainio seurakani, sillä se on mielellään silitettävänä ja istuu sylissäkin yleensä hyvin leppoisasti. Pienten lapsien kanssa se saattaa myös olla hyvä vaihtoehto (tietenkin vanhemman tulee aina, poikkeuksetta vahtia lasta eläimen kanssa, eikä ikinä antaa lapsen satuttaa eläintä), sillä Ranskanlupan painon vuoksi lapsen on sitä lähes mahdoton nostaa, mikä ennaltaehkäisee useita vaaratilanteita kanin kannalta. Ranskanlupilla on usein myös aika paljon kärsivällisyyttä moneen muuhun kanirotuun verrattuna. Sisällä asuvien Ranskanluppien on kuullut katsovan omistajiensa kanssa sohvalla telkkaria ja nukkuvan päiväunia sänkyjen jalkopäädyssä.

Ranskanluppa on mainio rotu myös ulkokaniksi. Suuren koon, sekä tavallista paksumman turkin vuoksi Ranskanluppa ei vaadi lämmitettyjä olosuhteita elääkseen ulkona, vaikka lämpöeristetty pesäkoppi olisi silti hyvä olla. Tosin kokemuksella täytyy sanoa, että useimmiten sekä lämmitetyt, että eristetyt kopit jäävät kaneille enimmikseen katoilta tähystyskäyttöön ja vain harvojen yksilöiden on oikeasti kuullut viettävät kopeissa aikaa. Itselläni on ollut yksi Ranskanluppa, joka oikeasti käytti koppia pesäkoppinaan. Muut rakensivat heinästä heinäkasoja tai kaivoivat maapohjallisiin häkkeihin tunneleita. Ulkona asuvasta kanista täytyy kuitenkin muistaa ruokinnan ja veden kannalta tärkeät seikat, eli huomioida heinän, juoksevan veden, sekä riittävä ravinteiden saanti (kanien ulkoasumisesta yleisesti tulossa bloggausta tulevaisuudessa enemmän).

Ranskanlupan ruokinta on vielä yksi seikka, mikä saattaa olla suurikin muutos erityisesti ihmiselle, jolla on aikaisemmin ollut esim. kääpiökokoisia kaneja niin ruoan kulutuksessa kuin myös ruokaan menevässä rahassa. Ulkona elävän ja sisällä elävän Ranskanlupan ruokinnassa on selkeitä eroja. Ulos kannattaa valita hieman raskaampi pelletti, kuten esimerkiksi Genesis Alfa Alfa. Sisällä olevalle kanille sopii paremmin hieman kevyempi pelletti kuten Genesiksen kevyempi versio, kasvattajien suosima Rabbit Royale tai Hobby+. Suurin muutos on kuitenkin luonnollisesti ruoan määrässä. Meillä ulkona asuvat Ranskanlupat syövät 2-2,5dl pellettiä päivässä, mikä kannattaa huomioida ruoan kulutuksessa eläinkaupan ruokahyllyjen edessä seistessä. Jättikanien kanssa kannattaa suosia suurempien määrien ruokapusseja, sillä se tulee lähtökohtaisesti halvemmaksi (lisää kanien ruokinnasta yleisesti tulossa lisää tuonnempana).

Viimeinen asia mistä haluaisin huomauttaa kun harkitaan Ranskanlupan ottamista lemmikiksi erityisesti sisätiloihin, on sen vaatima tila. Ranskanluppa vaatii ympärilleen paljon tilaa missä liikkua, enkä suosittele kenellekään edes tehdasperäisten häkkien hankkimista, ellei sitten kyse ole vain ikään kuin kanin omasta tilasta, josta tämä voi vapaasti liikkua ulos ja sisään. Edes suurimmat teollisuushäkit (n. 120x60cm) eivät vastaa Ranskanlupan vaatimaa tilaa, enkä näkisi sitä hyvänä, että kani viettäisi niissä aikaa lukittuna ollenkaan. Hyvä vaihtoehto Ranskanlupan häkille on rakentaa se itse, mutta mikäli ei tunne olevansa niin etevä rakennusmies, eläinkaupoissa myytävät taikakuutiot tai tavallisissa puutarhaliikkeissä myytävät kompostikehikot ovat myös hyviä vaihtoehtoja kanin alueen rajaamiseen asunnossa. Jo ennen Ranskanlupan hankkimista kannattaa harkita huolella minkälaisen alueen omasta asunnostaan voi hyvin kanille rajata, niin että sille jää myös tilaa liikkua. Parasta on opettaa kani sisäsiistiksi ja antaa liikkua huoneessa tai asunnossa vapaana.

Näin, joskos tähän lopetan nyt tämän romaanin ja toivotan onnea niille, jotka harkitsevat oman kanin ottamista. Mikäli mielessä on kysymyksiä liittyen esimerkiksi Ranskanluppiin, pyrin vastaamaan niihin niin hyvin kuin osaan. Painotan vielä, että tämän blogin teksti on ammennettu omista kokemuksistani ja tähänkin alaan löytyy mielipiteitä yhtä monta kuin harrastajiakin :)

Luonnonisabella RL uros Naraya

Sinisoopeli vittakuvio RL uros Ahmatin Loihtu
RL Fuchs, luonnonkeltainen, uros Chim Chim Cher (kuvassa ikää 7 vk)
Luonnonkeltainen viittakuvio, RL uros Picantto's Acapulco

Luonnonkeltainen, RL naaras, Picantto's Zaisan

Luonnonkeltainen, RL naaras, Ruohonurmen Amurene

22 kommenttia:

  1. Sopiiko Ranskanluppa ensimmäiseksi kaniksi? :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljolti on kiinni tuurista, mutta kun pitää huolta, että ottaa hyvään luonteeseen panostavalta kasvattajalta, niin minusta soveltuu hyvin myös ensikaniksi. Aika varmat otteet saa silti olla, sillä iso kani vaatii varman ja tukevan käsittelyn, joten ei ehkä ihan pienten lasten ensilemmikki.

      Poista
  2. Tää oli tosi mukava ja kattava postaus, löysin googlen kautta kun etsin tietoa rodusta!

    Harkitsen kanin hankkimista ja tähän asti ranskanluppa vaikuttaa kiinnostavimmalle vaihtoehdolle. Ainut huoli on tuo rodun vaatima tila. Kani saisi toki mielellään olla vapaana, mutta se ei kai ole kovin järkevää silloin kun ketään ei ole kotosalla? Tarpeeksi suurta häkkitilaa tuon kokoiselle tuskin saan järjestettyä.

    Kävi mielessä sellainenkin ajatus, että voiko kani sopeutua sekä ulko, että sisäelämään? Ideana siis että sillä aikaa kun ketään ei kotona ole, kani saisi olla ulkoaitauksessa(kopillisessa) ja muuten asuisi sisätiloissa?

    Kiitos jos jaksat vastata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että jutusta on ollut iloa :)

      Kesäaikana sisällä ja ulkona vuorotellen eläminen ei varmasti tuota mitään ongelmaa, päin vastoin voi olla todella mukavaa vaihtelua jänikselle. Mutta ongelma muodustuu talvella. Kania ei saa altistaa nopeille lämpötilamuutoksille ja jos sisälämpötila on klassinen +22 ja ulkona on edes -10 astetta pakkasta on vaihtelu jo yli 30 astetta. Se saattaa altistaa mm. flunssalle ja sisäilmaan tottunut kani kylmettyy myös herkästi.

      Meillä on ranskanlupan kokoinen kani kaksiossa, tuo meidän Saksanjätti Mai. Me ollaan rakennettu Maille kompostikehikoista 3x1m häkki, jossa lapsosella on paljon tilaa. Laitan tässä lähipäivinä kuvia meidän tiloista kunhan ehdin. Kompostikehikkohäkin "pohjalla" eli lattian päällä on matot ja Mai on sisäsiisti ja käyttää vessalaatikkoa. Olisiko sellainen häkki mahdollinen teille? Kompostikehikkoja saa 4kpl 12 eurolla mm. Plantagenista :)

      Poista
    2. Ei muuten tullut ollenkaan mieleen tuo lämmpötilanvaihtelu! Ja suomen talvet kun harvemmin jäävät edes siihen kymmeneen pakkasasteeseen.

      Periaatteessa olisi mahdollista järkätä tuollainen ratkaisu, tosin siitä pitääkin sitten neuvotella muun perheen kanssa.. :)

      Kuvat olisi kyllä tosi kivoja niin hahmottaisi tarkoitusta vähän paremmin.

      Poista
  3. Moikka! :) Miten ranskanluppa liikkuu öisin? Pitääkö paljon meteliä ja onko yöeläin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hejs,

      Meillä ranskanlupat ovat pääasiassa asuneet ulkona ja niiden metelöinnistä ei ole sen enempää tietoa, mutta tämä yksi luppa joka meillä oli sisällä piti aikamoista elämää öisin. Kanihan ei varsinaisesti nuku pitkiä aikoja ja yöllä ne ovat paljon liikkeellä. Kani ei kuitenkaan ole /yöeläin/, enemmänkin kaikkina vuorokauden aikoina -eläin ^^''

      Poista
  4. Hei! Hyvä/kattava teksti oli rodusta, kiitos siitä :) Kysymykseni olisi vielä että sopiiko ranskanluppa navetta/talli kaniksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ranskanluppaa pidetään paljon tallikaneina, seuraa kannattaa toki aina tallikanille sitten hankkia, ettei käy yksinään olo ikäväksi :)

      Poista
  5. Heissan,
    meillä ratkaistiin "häkkiongelma" sisällä hankkimalla ison koiran näyttely-/kuljetushäkki. On Pompulla tilaa liikkua ja seisoskellakin omassa tilassaan. Häkki on kuitenkin kiinni vain öisin ja meteli alkaa aamulla vasta kun valot syttyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä ratkaisulta, kiitos vinkistä!

      Poista
  6. Heii! Olen itse hankkimassa ranskanluppaa mutta olen miettinyt että kuinka jumetusti tuollainen mörriskö ehtii sisäkanina syödä? Jokinlainen arvio että paljonko heinää ja pellettiä menee kuukaudessa+ tuoreet? :) Riittääkö lupalle että seuraa on aamuin ja illoin kun pääsee koulusta/töistä. Joutuisi siis päivät hengaamaan yksiössä ilman seuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heis,
      Sisäkanina toki otus kuluttaa hieman vähemmän, mutta kyllä sellainen 2-3 dl saattaa upota sisällä asuvaan jättiinkin päivässä, hieman riippuen millaista pellettiä syöttää. Tuo 2-3dl sellaista kevyttä, vähärasvaista ja korkeakuituista pellettiä, mutta jos valitsee ruoaksi vaikka Genesiksen raskaamman Alfalfan, sitten jättäisin kyllä 2 desiin. Heinää menee meidän taloudessa sisällä asuviin (4 kääpiöluppaa + 1 saksanjätti) paali kahdessa viikossa. Kanilla tulee kuitenkin olla heinää koko ajan ja on vähän kanikohtaista kuinka paljon kukin sitä syö, joten se selviää lähinnä kokeilemalla. Meillä jättis saa illalla 1,5 porkkanaa tuoretta.

      Kyllähän nuo aina jonkin aikaa ilman seuraa jaksavat olla, mutta tilaa täytyy olla riittävästi, eli häkissä ei missään tapauksessa voisi ranskanluppaa pitää tuntitolkulla. Sitä kannattaa harkita, pystyykö sisustamaan asunnon jänisturvallisesti, että uskaltaa sitten jättää vapaaksi päin avaksi, vai onko mahdollisuus rakentaa isompi häkki esimerkiksi kompostikehikoista päivien ajaksi. Kaveria kannattaa myös harkita, jos tietää että yksinoloajoista tulee pitkiä. Suosittelen Ahmatin kanilaa (http://www.ahmatinkanila.tarjoaa.fi/) ranskanlupan hankintaan :)

      Poista
  7. Hei, mitenhän ranskis tulisi toimeen kääpiölupan kanssa? Tietysti riippuu varmaan yksilöiden luonteesta, mutta noin yleensä? Vai onko aivan mahdoton yhdistelmä? Meillä on leikkaamaton
    tyttö kluppis ja harkinnassa olisi leikattu poikapupu. Meillä olisi kuitenkin tilaa kahdessa tasossa n. 82 neliötä vapaassa käytössä, joten tilaa olisi molemmille olla omissa oloissaankin. Oikeastaan tuo kluppa on ainoastaan yläkerrassa kun ei uskalla tulla portaita alas :( Isompi laji olisi kuitenkin haaveissa.. Riittäisikö ranskikselle "häkkialaksi" n. 2 neliötä (hieman reilut)? Siis ikään kuin omaksi paikaksi josta siis vapaa kulku muualle asuntoon.. Olen ymmärtänyt että tulisivat myös koirien kanssa toimeen? Meillä on n. 8 kiloinen koira, joka tulee kanien kanssa hyvin toimeen. On sellainen vässykkä luonne että saisi varmaan kyytiä tuolta kääpiölupaltakin. Koira on asunnossa aina klupan kanssa vapaana, samoissa tiloissa, vaikka olisimme poissakin kotoa. Edellisen kääpiöluppiksemme kanssa koira oli parasta kaveria ja jahtasivat toisiansa vuoronperään ja pupu pesi välillä koiran selkää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääpiölupalla ja Ranskanlupalla on keskimäärin 3-4 kg painoeroa. Jos siis tappelu tulee niin ei se hirveän hyvin pääty. Ranskanluppa on kuitenkin hyvistä sukujuurista otettuna hirmuisen leppoinen rotu, eli kun pitää vaan huolen, ettei ota agressiivista yksilöä, kyllä näkisin tuonkin yhdistelmän mahdollisena. Ongelma voi kuitenkin enemmänkin olla tuo pupujen ikäero, voi olla ettei teidän tytsynne enää huoli kaveria, ainakaan jos se on naaras.

      Koiran kanssa voi tulla toimeen, mutta se on paljon kanikohtaista. Varminta on ottaa kani sellaiselta kasvattajalta jolla on koiria, silloin pupu on poikasesta asti tottunut koiriin. Meillä on Saksanjätti Mai, joka koostaan huolimatta pelkää aivan tajuttomasti äitini pientä 3 kiloista koiraa (Mai painaa 6,5 kg). Koira on kuitenkin saalistaja ja kani saalis, joten jos ei ala sujua, ei kannata välttämättä yrittää liikaa.

      Kaksi neliötä omaksi kulmaksi kuulostaa ihan hyvältä, kunhan ei joudu olemaan siellä pitkin päivää. :)

      Poista
  8. Voiko ranskanluppia hankkia vain yhden, vai onko pakko olla useampia? Ja onko mitään neuvoja, millä sähköjohdot saisi suojattua? Ja meillä varmaan tulee olemaan just sellainen kehikoista rakennettu aitaus jossa on ruoat ja vessalaatikko, vai voisiko ne laittaa vessaan johon kanilla olisi vapaa pääsy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti hankkia kamu, kanit on yhdyskuntaelukoita ja viihtyvät parhaiten kaverin kanssa :3 t. Kaksi Ranskanluppaa omistava, huomenna kolmas tulossa

      Poista
    2. Hejs, Itseasiassa Anonyymin kommentista poiketen kanit eivät muodosta suurta yhteiskuntaa vaan elävät paljon myös luonnossa omissa oloissaan. Se ei kuitenkaan tarkoita etteivät ne viihtyisi paremmin kaverin kanssa. Meillä on ollut aikalailla 50/50 kaneja jotka ovat viihtyneet kaverin kanssa ja jotka eivät olet halunneet jakaa reviiriään (tappelevat kaikkien kanssa). Ei siis ole pakko olla useampia, mutta kannattaa seurailla oman kanin luonnekehitystä ja jos useamman haluaa ottaa se kannattaa ehdottomasti tehdä ennenkuin aiempi kani täyttää 1 vuotta, sen jälkeen tutustuttaminen on vaikeampaa vaikkei silloinkaan mahdotonta.

      Suositteen tekemään kanille jonkin häkin, joka on "kanin oma paikka". Näin otuksella on aina jokin turvallinen paikka jonne mennä, joka on sen omaa reviiriä :)

      Poista
  9. Moi olisin hankkimassa vähän ajan kuluttua Ranskanluppaa mietin kahta asiaa, tarviiko naaras kania leikata? Paljon pitää antaa sisällä asuvalle kanille ruokaa pentuna tai aikuisena? Muuten mistä saa ranskanlupalle sopivia valjaita kiitos jos vastaat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hejs, naaras kania ei välttämättä tarvitse leikata, toimenpide on paljon vaativampi naaraalle kuin urokselle. Monet ovat asiasta erimieltä, mutta itse en ole koskaan kokenut tarpeelliseksi leikata naaraskanejani.
      Riippuu paljolti siitä millaisissa oloissa kani elää ja miten paljon liikkuu, kuinka paljon se kuluttaa. Sisätiloissa asuvalle ranskanlupalle, joka kuitenkin juoksentelee paljon vapaana 2-3dl päivässä on todennäköisesti tarpeeksi. Pentuna tarvitsevat yleensä vähän enemmän kasvaessaan, kannattaa aina kysyä kasvattajalta paljonko hän on antanut, koska riippuu myös paljon pelletistä mikä määrä on oikein. Pitkällä tähtäimellä oppii itse näkemään kanin kunnosta minkälainen määrä on sopiva :)
      Ranskanlupalle kannattaa rohkeasti kävellä kissojen valjasosastolle ja sieltä sitä isointa kokoa, ne ovat meillä toimineet vuosikaudet hyvin ^^

      Toivottavasti tästä oli apua!
      Acha

      Poista
  10. Voiko ranskanlupasta tarttua jotain tauteja ihmisiin? Onko ns pienikokoismpia ransknluppia 3-5 kg väliltä? Jos kani on ulkona, syökö se silloinkin 2-3 dl pellettiä? Kuinka suurta tilaa suosittelet yhdelle ranskanlupalle (aidattu alue)? Mitkä ovat ranskiksen yleisimmät sairaudet? Kuinka usein niiden kynsiä leikataan? Paljonko heinää menee kuussa?

    Olisin todella, todella kiitollinen, jos vastaisit. En ole saanut näihin kusymyksiin vastausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Ranskanlupasta kuten muistakaan lemmikkikaneista ei Suomessa ainakaan toistaiseksi tiedetä tauteja jotka tarttuisivat kanista ihmiseen. Ihminen saattaa kyllä levittää kanin sairautta toiseen kaniin, mutta näillä ei ole ihmiseen vaikutusta.
      Ranskanlupan ihannepaino on 5,5 kiloa ja lähes poikkeuksetta yli 5 kiloa. Ranskanluppaa pienempi luppakorvainen rotu on Saksanluppa n. 3,5 kiloa, joka on tunnettu hieman tempperamenttisemmasta luonteesta. Ulkona talvella oleva kani kuluttaa enemmän energiaa kuin sisäkani, jolloin myös pellettiä kuluu enemmän. Kanin pääruoka on siitä huolimatta silloinkin heinä, jota pitäisi pelletin lisäksi aina olla saatavilla. Talvella ruokaan (esim. Rabbit Royale tai Genesis pelletit) voi lisäenergiaksi lisätä kauraa. Kesällä pellettimäärä voi olla pienempi.
      Ranskanlupan yleisimpiin sairauksiin kuuluu silmäongelmat jotka johtuvat pyöröpäisyydestä (kyynelkanavien tukkeutumat ja silmätulehdukset), sekä selkäongelmat vanhemmalla iällä painon vuoksi. Silmäongelmia ei läheskään kaikille tule ollenkaan, mutta silmien vuotamista saattaa esiintyä enemmän kuin muolla roduilla, vaikkei kyse olisi mistään vaarallisesta. Lähtökohtaisesti pidän ranskanluppaa aika terveenä rotuna.
      Olen leikannut ulkona olevien kynnet kerran kuussa (maapohjalla eli kaivamalla kuluttavat kynsiä itsekin) ja sisällä olevien parin viikon välein.
      Heinää kuluu hieman kanista riippuen, toiset ovat hirmuisia heinärohmuja, jotkut taas tykkäävät syödä vähemmän. Sanoisin että 1/3 paali menee ranskanlupalla, mutta voi olla hyvinkin yksilöllistä. Heinää kannattaa muistaa lisätä joka päivä vaikkei kaikkea vanhaa olisikaan syöty, jänöt eivät joskus kelpuuta kaikkea paalissa tullutta kortta. :)

      Toivottavasti vastauksista oli apua :)
      Terkuin Acha

      Poista